bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

De architect aan het woord!

13 december 2019

Aan de Lingedijk in Tiel, gelegen tussen het spoor en de monumentale begraafplaats ‘Ter Navolging’ heeft opZoom architecten, Johan Blokland en Ronnie van den Wildenberg, in opdracht van Zondag Ontwikkeling en KlokGroep 69 appartementen en 5 grondgebonden woningen ontworpen. Het appartementengebouw heeft 5 bouwlagen en bestaat uit twee volumes welke de rooilijnen van het spoor en de Lingedijk volgen. De naastgelegen eengezinswoningen worden in 3 bouwlagen uitgevoerd. Hierdoor loopt de bouwhoogte vanaf het spoor af in de richting van de begraafplaats.

In de architectuur van het appartementengebouw wordt een optisch spel gespeeld door gebruik te maken van twee baksteenkleuren: rood en beige. Met de rode steen wordt op de hoek waar de Lingedijk het spoor kruist de hoogte van het gebouw geaccentueerd, terwijl deze verder uit de hoek juist wordt verzacht met de lichte tint. In de detaillering is dit contrast verder aangezet door in de rode bouwdelen betonnen spekbanden toe te passen waar dit in de lichte delen niet het geval is. Aan de galerijen van het appartementengebouw is een tweede ‘huid’ toegevoegd van ritmisch verspringende kokers om deze zijde van het gebouw meer expressie te geven en niet als achterkant te laten aanvoelen.

Het appartementengebouw kent twee hoofdentree’s, beiden gelegen aan de Lingedijk. De entree op de hoek van het gebouw geeft toegang tot het lange blok parallel aan het spoor met daarin 41 driekamerappartementen bestemd voor vrije sector huur. De andere entree ontsluit 28 compacte tweekamerappartementen welke zullen worden verhuurd door woningcorporatie Kleurrijk Wonen.

De eengezinswoningen worden opgetrokken uit de lichte baksteen welke ook is toegepast in het appartementengebouw. De gevels bevatten zandkleurige betonnen banden en kaders rondom de puien en worden beëindigd met een stevige dakrand. Hiermee wordt op moderne manier verwezen naar de klassieke architectuur uit de omgeving. De grote, verticale puien geven de woningen een statige uitstraling en zijn op de verdiepingen voorzien van Franse balkons. Het hoogteverschil in het terrein wordt opgevangen door voor de woningen een verhoogd stoepje te maken, welke tevens een fysieke buffer vormt tussen entrees en trottoir.

Vanaf de Lingedijk is via een inrit tussen beide bouwblokken door een binnenterrein toegankelijk waar door de bewoners geparkeerd kan worden. Dit terrein wordt omsloten door beide bouwblokken en de bestaande monumentale muur van de begraafplaats. Het merendeel van de appartementen is met de woonkamer en het balkon op deze ruimte georiënteerd waardoor de sociale controle is gewaarborgd.